Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Boyd Webb


Έχοντας βρει πολλούς μιμητές ακόμη κι απ' τον χώρο της διαφήμισης, το ευρηματικό φωτογραφικό έργο του Boyd Webb κερδίζει δικαιωματικά μια θέση στην έκθεση σύγχρονης τέχνης "Made in Britain" η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. Τα εκτιθέμενα έργα του ρεύματος των "Young British Artists" ανήκουν στη συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου.

Μετάφραση κειμένων έκθεσης: Γιώργος Τσελώνης.
Επιμέλεια κειμένων: Βρετανικό Συμβούλιο, Γιώργος Τσελώνης.




Ο Boyd Webb γεννήθηκε στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας το 1947, κι αργότερα, το 1972, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο για να σπουδάσει Γλυπτική στο Royal College of Art. Ζει και εργάζεται στο Brighton της Αγγλίας.

Οι μυστηριώδεις και περίτεχνες φωτογραφικές συνθέσεις του Webb είναι δημιουργημένες με τη βοήθεια κατασκευασμένων σετ σκηνικών που έχουν προηγουμένως στηθεί στο πλατό του στούντιο. Τα πρώιμα έργα του ασχολούνται με την ενδόμυχη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αφήνοντας αλληγορικούς υπαινιγμούς για την έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς την ανθρωπότητα και την πιθανή επικείμενη εκδίκηση της φύσης. Το έργο του Tethered Ray (1981) είναι μια φωτογραφία που μάς αποκαλύπτει αθέατες φανταστικές εικόνες, οι οποίες αναδύονται απ’ τη συνείδηση του καλλιτέχνη. Στο σκηνικό που δημιουργεί ο Webb διακρίνουμε ένα σαλάχι το οποίο φαινομενικά γλιστράει ελεύθερο στον βυθό της θάλασσας. Ωστόσο, με μια προσεκτικότερη ματιά παρατηρούμε ότι είναι αλυσοδεμένο στον πυθμένα. Μια δέσμη φωτός χύνεται πάνω στην επίπεδη ράχη του ψαριού δίχως οστά, προσθέτοντας μια θεατρική αίσθηση στην εικόνα, κάνοντας έτσι τον θεατή ν’ αναρωτηθεί πώς ένα τόσο όμορφο και αθώο πλάσμα μπορεί να κρατηθεί φυλακισμένο σε δεσμά, χωρίς να είναι πια ελεύθερο να περιπλανηθεί στον ωκεανό.




Μετάφραση: Γιώργος Τσελώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: