Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Angus Fairhurst


Τα ανατρεπτικά βίντεο και οι πλούσιες σε μηνύματα γλυπτές μορφές του αυτόχειρα εικαστικού Angus Fairhurst (υποδηλωτικές της γνωστής τάσης των ανθρώπων να καμουφλάρουν τις ευαίσθητες πτυχές του εαυτού τους πίσω από ένα "σκληρό" προσωπείο) συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση σύγχρονης τέχνης "Made in Britain", η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, σε συνδιοργάνωση με το Βρετανικό Συμβούλιο.

Μετάφραση κειμένων έκθεσης: Γιώργος Τσελώνης.
Επιμέλεια κειμένων: Βρετανικό Συμβούλιο, Γιώργος Τσελώνης.




O Angus Fairhurst γεννήθηκε στο Kent το 1966 και σπούδασε στο Canterbury Art College για έναν χρόνο, πριν αρχίσει να παρακολουθεί μαθήματα στο Goldsmiths College, στο Λονδίνο, το 1989. Εκεί δημιούργησε στενή φιλία με τον Damien Hirst και το 1988 οι δύο καλλιτέχνες συνέλαβαν ως ιδέα και διοργάνωσαν από κοινού την ιστορική έκθεση Freeze.

Αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική και προβολές βίντεο, τα έργα του Fairhurst αναδεικνύουν το ξεχωριστό του χιούμορ με έναν ευρηματικό και προκλητικό τρόπο. Η διαδικασία της δημιουργίας κατέχει εξίσου κεντρικό ρόλο στο έργο του, γι’ αυτό και ο καλλιτέχνης αφοσιώθηκε συστηματικά στους παράγοντες της φόρμας και της δομής, επιχειρώντας να καθυποτάξει την αποβλεπτικότητα ή προβλεπτικότητα (intentionality) στην ίδια την πράξη της δημιουργίας. Επί κάποια χρόνια, ο Fairhurst είχε αφιερωθεί στη δημιουργία μια σειράς ανθρωπομορφικών σχεδίων, χρησιμοποιώντας συχνά τη μορφή ενός γορίλα στο πλαίσιο ενός «αφηγηματικού κύκλου». Σύμφωνα με τη δαρβινική λογική, η γοητεία που ασκεί ο γορίλας σχετίζεται με τη συγγένειά του με την ανθρώπινη φιγούρα, δεδομένης της ομοιότητάς του στην όψη με τον άνθρωπο (o συγκεκριμένος παραλληλισμός είναι εμφανής, κι έτσι δεν απαιτείται κάποια περαιτέρω επεξήγηση). Στα σχέδια και τις καρικατούρες του Fairhurst συχνά ένας γορίλας απεικονίζεται ν’ ανοίγει τη στολή του, κι από μέσα να ξεπροβάλλει, για παράδειγμα, ένα ψαράκι... Όταν τα ουσιωδώς προσωπικά σκίτσα του καλλιτέχνη άρχισαν να εκτίθενται στο κοινό, η μορφή του γορίλα απέκτησε ζωή και υιοθετήθηκε από τον Fairhurst ως alter ego του ίδιου του εαυτού. Στο βίντεο A Cheap and Ill-fitting Gorilla Suit (1995), σε μια σειρά διαδοχικών κινήσεων, βλέπουμε τον καλλιτέχνη μεταμφιεσμένο με στολή γορίλα να χοροπηδάει μανιακά μπροστά στην κάμερα, λίγο προτού η στολή αρχίσει να διαλύεται –κι ενώ παραγεμίσματα από χαρτί εφημερίδας διασκορπίζονται τριγύρω–, έως ότου ο Fairhurst ξεπροβάλλει γυμνός μέσα απ’ τη τριχωτή μεταμφίεση κι οποιαδήποτε αίσθηση ψευδαίσθησης διαλυθεί οριστικά.

Ο Angus Fairhurst αυτοκτόνησε το 2008 σε ηλικία 41 ετών.




Μετάφραση: Γιώργος Τσελώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: