Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Gilbert & George


Συμμετοχή των εικαστικών καλλιτεχνών Gilbert & George στην έκθεση "Made in Britain" του ρεύματος των Young British Artists, η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη.

Μετάφραση κειμένων έκθεσης: Γιώργος Τσελώνης
Επιμέλεια κειμένων: Βρετανικό Συμβούλιο, Γιώργος Τσελώνης



Ο Gilbert γεννήθηκε το 1943 στις Δολομιτικές Άλπεις της Ιταλίας και σπούδασε στο Hallein School of Art και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Ο George γεννήθηκε στο Devon της Αγγλίας το 1942 και παρακολούθησε σπουδές στο Dartington Hall College of Art και τη Σχολή Καλών Τεχνών της Οξφόρδης. Οι δύο καλλιτέχνες άρχισαν να συνεργάζονται με έδρα το Λονδίνο από τότε που συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη βρετανική πρωτεύουσα, το 1967, στο St. Martin’s School of Art, ενώ συνεχίζουν τη συνεργασία τους μέχρι σήμερα.

Ο Gilbert και ο George επινόησαν και εξακολουθούν συνεχώς να αναπτύσσουν τη δική τους «οπτική γλώσσα». Όπως έχουν δηλώσει: «Κεντρικός άξονας και πρωταρχική έμπνευση για το έργο μας είναι το περιεχόμενο της ανθρωπότητας». Πρωτοεμφανίστηκαν το 1969 ως «Ζωντανά Γλυπτά» χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους εαυτούς τους ως κύριο θέμα της τέχνης τους.

Το έργο τους "Intellectual Depression" (1980) είναι ενδεχομένως μία από τις πιο παρανοϊκές δημιουργίες τους, περιλαμβάνοντας την εικόνα ενός σκοτεινού και κακοσχηματισμένου όγκου, γύρω απ’ τον οποίο περιστρέφονται οι έννοιες του θανάτου και της αποσύνθεσης: Η μαύρη σιλουέτα ενός γυμνού κι αποσκελετωμένου δέντρου δίχως φύλλα ξεπροβάλλει έχοντας ως φόντο ένα έντονο κίτρινο χρώμα, μοιάζοντας με μακριά, παραμορφωμένα νύχια που υψώνονται στον ουρανό. Το δέντρο που χρησιμοποιήθηκε στη φωτογραφία βρισκόταν στην πραγματικότητα στην πλατεία Finsbury Circus του Λονδίνου, και υπήρξε δώρο της κυβέρνησης της Ιαπωνίας στη Μεγάλη Βρετανία, ως αποζημίωση για τα δεινά του ΄Β Παγκοσμίου πολέμου. Μια πρόχειρα κατασκευασμένη επιγραφή πάνω στο δέντρο αφηγούνταν την ιστορία του. Ωστόσο, τόσο η επιγραφή όσο και το ίδιο το δέντρο απομακρύνθηκαν από τον χώρο λίγο αφότου ο Gilbert και ο George τράβηξαν τη διάσημη αυτή φωτογραφία.

Μετάφραση: Γιώργος Τσελώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: