Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Keith Arnatt


Αντιπροσωπευτικό μέρος του καλειδοσκοπικού εικαστικού έργου του καλλιτέχνη Keith Arnatt -προάγγελου του ρηξικέλευθου ρεύματος των Young British Artists- συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση "Made in Britain" η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (Οδός Πειραιώς 138), υπό την αιγίδα του ιδρύματος και του Βρετανικού Συμβουλίου.

Μεταφράσεις κειμένων έκθεσης: Γιώργος Τσελώνης
Επιμέλεια κειμένων: Βρετανικό Συμβούλιο, Γιώργος Τσελώνης


Ο Keith Arnatt γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1930 και ήταν εννοιολογικός καλλιτέχνης και φωτογράφος.

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Οξφόρδης και στο Royal College of Art του Λονδίνου. Αργότερα δίδαξε στα Τμήματα Καλών Τεχνών του Manchester College of Art, του Gwent College of Higher Education και του Liverpool College of Art.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ο Arnatt εξέθεσε ευρέως τα έργα του ως εννοιολογικός καλλιτέχνης, καταγράφοντας παραστάσεις τύπου performance σε ταινίες και φωτογραφικά φιλμ. Το 1967 άρχισε να πειραματίζεται με την τεχνική που αποκαλούσε “Situations”, η οποία περιλάμβανε ανθρώπους και αντικείμενα τοποθετημένα μαζί σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, φωτογραφημένους από τον ίδιο. Στα έργα αυτά, ο καλλιτέχνης και η συμπεριφορά του αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερη σημασία ως θέματα.

Επηρεασμένος από το φωτογραφικό έργο των Walker Evans, August Sander και Diane Arbus, ο Arnatt άρχισε να εξερευνεί την ιδέα της φωτογραφίας-ντοκιμαντέρ ήδη σε μια περίοδο που δεν θεωρούνταν δημοφιλής ως εκφραστικό μέσο. Μεταγενέστερα έργα του, όπως το "Brick" (1990), είναι τυπωμένα σε γυαλιστερό χαρτί, με το εικονιζόμενο αντικείμενο να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, ενώ το φόντο είναι βυθισμένο στο σκοτάδι. Οι φωτογραφίες του έχουν ως θέμα μια σειρά καθημερινών και συνηθισμένων αντικειμένων –κουτιά μπογιάς, διακοσμητικά στολίδια κήπου– μεγεθυμένων σε μεγάλη κλίμακα. Ο καλλιτέχνης γνώριζε καλά ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ελκυστικής απεικόνισης ενός θέματος αντιστοιχούσε αναλογικά, σε μεγάλο βαθμό, στη δύναμη που διαθέτει η διαφήμιση στα κοντινά πλάνα. Ωστόσο, το έργο του Arnatt ισοδυναμεί με τη «νεκρώσιμη ακολουθία των καταναλωτικών προϊόντων».

Ο Arnatt πέθανε το 2008 σε ηλικία 78 ετών.

Μετάφραση: Γιώργος Τσελώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: