Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Jake & Dinos Chapman


Η ψυχοτροπική φαντασία που αναδύεται από το εικαστικό έργο των αδελφών Jake & Dinos Chapman (έντονα επηρεασμένη απ' την τεχνική frottage του Marx Ernst και τους εφιαλτικούς πίνακες του συμβολιστή Odilon Redon) γίνεται για πρώτη φορά προσιτή στο ελληνικό κοινό, στην έκθεση "Made in Britain", η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου.

Μεταφράσεις κειμένων έκθεσης: Γιώργος Τσελώνης
Επιμέλεια κειμένων: Βρετανικό Συμβούλιο, Γιώργος Τσελώνης




Ο Jake Chapman γεννήθηκε στο Cheltenham το 1966 και σπούδασε στο North East London Polytechnic. Ο Dinos Chapman γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1962 και σπούδασε στο Ravensbourne College of Art, με έδρα τη βρετανική πρωτεύουσα. Οι δύο καλλιτέχνες συνέχισαν τις σπουδές τους στο Royal College of Art, στο Λονδίνο, το 1990.

Το έργο των Jake & Dinos Chapman καταπιάνεται με καυστικά θέματα-ταμπού όπως ο πόλεμος, η πολιτική, η θρησκεία και ζητήματα ηθικής, ενώ τα δύο αδέλφια μεταδίδουν με υποδόριο τρόπο άφθονη ενέργεια, καθώς και τη δική τους ανατρεπτική αίσθηση χιούμορ. Γνωστοί πρωτίστως για τα γλυπτά τους, οι αδελφοί Chapman χρησιμοποιούν επίσης ως μέσα το σκίτσο, τη ζωγραφική, διάφορα media installations και την τέχνη της τυπογραφίας.

Η σειρά έργων με τίτλο "My Giant Coloured Book" (2004) είναι μια συλλογή από είκοσι ένα χαρακτικά, στα οποία οι δύο καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν τις φαντασιώσεις τους ως προς το ιδανικό –αθώο και ασφαλές– παιδικό τετράδιο ιχνογραφίας. Αντλώντας τις επιρροές τους από τη μακρά ιστορία της εικονογραφίας, από τον Goya μέχρι τον σουρεαλισμό, οι αδελφοί Chapman προσθέτουν στις σελίδες σκοτεινότερο περιεχόμενο. Ενώνοντας τις τελείες με τους αύξοντες αριθμούς για να προκύψουν τα σχέδια, έχουμε αρχικά την εντύπωση ότι τα πάντα είναι σωστά. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά μάς βοηθάει να παρατηρήσουμε ότι με κρυπτογραφικό τρόπο αποκαλύπτονται εικόνες που ξεπερνούν τα όρια και τις προθέσεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού: αυτό που φαινομενικά μοιάζει με χνουδωτό αρκουδάκι, είναι στην πραγματικότητα ένα ακρωτηριασμένο τέρας με χυμένα εντόσθια. μια υπηρέτρια που κρατάει ένα μπουκέτο φρεσκοκομμένα λουλούδια, βρίσκεται ξαφνικά μόνο λίγα βήματα μακριά από ένα σπίτι που εκρήγνυται, ενώ ένα θαλάσσιο πλάσμα στον ωκεανό γίνεται το καταφύγιο για δύο μαϊμούδες που έχουν ξεπαγιάσει.

Μετάφραση: Γιώργος Τσελώνης


Δεν υπάρχουν σχόλια: